Witamina A – gładka i młoda skóra na dłużej

 

 

Witamina A:

rozpuszczalna w tłuszczach wit. A należy do grupy związków chemicznych retinoidów. Jest niezwykle ważna w rozwoju młodych organizmów, gdyż reguluje wzrost. Nazywa się ją często także „witaminą wzroku”, ponieważ jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie. W kosmetyce występuje najczęściej jako retinol, proretinol (palmitynian retinylu), lub kwas retinowy o dość silnym działaniu. Wit. A jest niezbędna do utrzymania ładnego, zdrowego wyglądu skóry, włosów i paznokci. Ma wyjątkowe zdolności do regeneracji naskórka i pobudzania skóry do tworzenia nowych komórek. Jest wyjątkowo silnym antyoksydantem pomagającym zwalczać wolne rodniki (osobny wpis o wolnych rodnikach znajdziesz TU), co znacznie poprawia stan skóry i pomaga na dłużej zachować jej młody wygląd. Doskonale także ujędrnia, wygładza i uelastycznia skórę, dzięki czemu znajduje zastosowanie w szerokiej gamie kosmetyków odmładzających, ujędrniających, a także w pielęgnacji cer suchych, wrażliwych. Przy dłuższym stosowaniu, oprócz regeneracji warstw naskórka, działa także wzmacniająco i odżywczo na skórę właściwą, przywracając sprężystość włóknom kolagenowym. Dzięki witaminie A skóra zyskuje również na ładnym, naturalnie ciepłym kolorycie delikatnej opalenizny oraz mniejszej ilości przebarwień. Niedobory wit. A należy systematycznie uzupełniać, tak w diecie, jak i w kosmetykach pielęgnacyjnych. Powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby przebywające na słońcu, gdyż pod jego wpływem skóra szybko traci cenną witaminę (1 godz. przebywania na słońcu skutkuje ok 7 dniową odbudową utraconego poziomu wit.A). Witaminę znajdziemy głównie w marchwi, dyni, mleku, maśle, jajach, tranie rybim, wątróbce i olejach roślinnych.

Witamina C – codzienne wzmacnianie odporności

 

 

Witamina C (kwas askorbinowy):

 

należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest niezbędna w funkcjonowaniu żywych organizmów.  Niektóre z nich potrafią same  ją wytwarzać. Inne, jak np. człowiek, nie wytwarzają jej, w związku z czym muszą przyjmować wit.C w pożywieniu.  Co więcej, witamina ta jest na bieżąco wydalana z organizmu, dlatego jej codzienne dostarczanie jest tak ważne.  Jest nietrwała i bardzo wrażliwa na różne czynniki zewnętrzne (tlen, światło, temperaturę). Dlatego też produkty zawierające wit. C należy spożywać zaraz po przyrządzeniu. Ważne jest także pilnowanie, by np. podczas gotowania naczynie było przykryte (witamina „ucieka” przy kontakcie z tlenem), a soki zamknięte były w ciemnych naczyniach, butelkach czy innych pojemnikach.  Działanie wit C. wiąże się przede wszystkim ze wzmacnianiem odporności organizmu oraz poprawie przyswajalności żelaza. Jest również niezwykle silnym antyutleniaczem zdolnym zwalczać nadmiar wolnych rodników (co to są wolne rodniki przeczytasz TU). Niedobór tej witaminy powoduje  stany zmęczenia, problemy z dziąsłami, bóle stawowo-mięśniowe, gorsze funkcjonowanie naczyń krwionośnych czy też niedokrwistość. W celu bieżącego uzupełniania wit.C, nawykiem powinno być – zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym i na przedwiośniu, spożywanie czosnku, cebuli, kiszonej kapusty, rzeżuchy czy natki pietruszki obok tradycyjnych warzyw i owoców.  W kosmetyce wit C pobudza produkcję kolagenu i świetnie spełnia się w roli antyoksydantu, opóźniając proces starzenia. Zwłaszcza, gdy działa w duecie z wit.E (o zaletach wit. E przeczytasz TU).  Sprawdza się również w pielęgnacji cer wrażliwych, naczynkowych, gdyż ma zdolność uszczelniania i wzmacniania kruchych naczyń krwionośnych. Nieźle radzi sobie również z przebarwieniami skórnymi, rozjaśniając  je, aczkolwiek jest to proces wymagający cierpliwości.  Witamina C również delikatnie złuszcza skórę. Wpływa też na poprawę jędrności , elastyczności i spłycanie zmarszczek, dlatego często występuje  w kosmetykach antystarzeniowych.  Lubi ją także skóra skłonna do trądziku. Wit. C zmniejsza również przetłuszczanie się włosów.

Witamina D – ze słońcem na Ty

 

 

 

Witamina D:

należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.  Jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kości i sprawnego funkcjonowania ukł. kostno-stawowego.  Jest nazywana potocznie „witaminą przeciwkrzywiczną”. Reguluje ilość wapnia w organizmie, jest pomocna w prawidłowym wchłanianiu fosforu z pożywienia, korzystnie wpływa na ukł. nerwowy i mięśniowy, a także pobudza wątrobę do regeneracji.  W organizmie może wystąpić zarówno jej nadmiar jak i niedobór. Obie te opcje są szkodliwe dla  zdrowia (nadmiar powoduje odkładanie się wapnia, szczególnie w nerkach, tętnicach i sercu, natomiast niedobór jest głównie  przyczyną osteoporozy lub krzywicy). Nadmiar zdarza się, gdy przedawkujemy przyjmowanie suplementów i preparatów witaminowych i w dodatku mamy dietę bogatą w wit.D.  Niedobór,  na który w większości cierpią mieszkańcy m.in. takich stref klimatycznych jak nasza, spowodowany jest  zbyt małą ekspozycją skóry  na słońce. Należy pamiętać, że wit.D jest naturalnie wytwarzana przy odpowiednim nasłonecznieniu(!) -  niezbędne są w tym procesie promienie UVB, które docierają  do nas, gdy słońce jest wysoko (pow. 45stopni nad horyzontem).  W krajach południowych, gdzie przez niemalże cały rok słońce wysoko jest  na niebie, witamina D jest z reguły wytwarzana na wystarczającym poziomie.  Jednakże im dalej na północ, tam , gdzie słońca jest mniej, wytwarzanie wit. D znacznie spada. Wówczas należy uzupełniać jej braki  spożywając określone pokarmy. W pożywieniu witamina ta występuje, lecz niestety w niewielkich ilościach i jest uzależniona od sposobu chowu zwierząt. Znaleźć ją można w tłustych rybach (dorsz, makrela, łosoś, pstrąg, tuńczyk, sardynki, węgorz), tranie, olejach roślinnych, prawdziwym mleku, żółtkach jaj, żółtym serze  czy wątróbce. Jeśli zaś chodzi o kosmetyczne działanie wit.D, to wiadomo jest, że działa na skórę łagodząco w stanach zapalnych, wykazuje zdolność regeneracji uszkodzeń oraz  pomaga  w pielęgnacji skóry łojotokowej. Na zakończenie dodam tylko: nie bójmy się korzystać z kąpieli słonecznych, rozsądnie i z umiarem. Słońce jest nam niezbędne, by w naturalny sposób wytworzyć wit. D

Witamina E – strażnik młodości

 

 

Witamina E (tokoferol):

 

obok magnezu i ciał balastowych, wit.E pełni ogromnie ważną rolę w  podnoszeniu odporności organizmu. Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach (tak jak wit. A,D, czy K).  Za pomocą krwi jest transportowana, a następnie magazynowana w wątrobie i tkance tłuszczowej. Oprócz utrzymania systemu immunologicznego na właściwym poziomie, wit.E  jest odpowiedzialna za niszczenie wolnych rodników, wpływa pozytywnie na płodność oraz  pomaga utrzymać w dobrej kondycji  mięśnie i tkanki (o czym powinny pamiętać zwłaszcza osoby narażone na duży wysiłek fizyczny). Chroni także wit.A przed utlenianiem  oraz czerwone krwinki przed zbyt wczesnym rozpadem.  Wit.E należy przyjmować z pożywienia, ponieważ organizm ludzki jej nie wytwarza. Głównym źródłem wit.E są oleje roślinne, a w następnej kolejności również warzywa, żółtka jaj, orzechy, migdały i produkty zbożowe. W kosmetyce i pielęgnacji urody wit.E zajmuje zaszczytne miejsce. Zwana potocznie „witaminą młodości” występuje w niemal każdym produkcie kosmetycznym i jest jednym z ważniejszych kryteriów branych pod uwagę przy wyborze kosmetyku.  Zawdzięcza to głównie swojej bardzo ważnej funkcji – doskonałego przeciwutleniacza zdolnego niszczyć wolne rodniki tlenowe, których nadmiar znacznie przyspiesza proces starzenia się organizmu,  w tym również skóry.  Ważne jest, by w produkcie kosmetycznym zawartość wit.E była nie mniejsza niż 5%. Jest to minimalne stężenie umożliwiające walkę z wolnymi rodnikami  (więcej informacji na temat wolnych rodników znajdziesz TU). Wit.E występuje często w kosmetykach dla cer naczynkowych – ma zdolność wzmacniania  naczynek krwionośnych. Można ją również śmiało wykorzystywać przy tworzeniu domowych  kosmetyków  jako doskonały naturalny konserwant.  Wit.E  utrzymuje nawilżenie skóry na dobrym poziomie, wzmacnia jej elastyczność, chroni przed promieniowaniem UV oraz działa na skórę kojąco i gojąco (wpływa na proces regeneracji uszkodzonej skóry i odtwarzanie nowej tkanki). Występuje w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji praktycznie każdego rodzaju skóry, ale zwłaszcza w tych dla cer suchych, wrażliwych, dojrzałych, naczynkowych, starzejących się, wiotkich, podrażnionych, z uszkodzeniami , po opalaniu oraz przy stanach zapalnych skóry.