Kwas szikimowy – łagodny i skuteczny kwas AHA

 

 

Kwas szikimowy:

 

Shikimi – to japońska nazwa anyżu gwiaździstego, o charakterystycznym kształcie gwiazdki, która jest wysuszonym owocem wiecznie zielonego drzewa Badian. Anyż jest naturalnym źródłem występowania właśnie kwasu szikimowego, należącego do grupy kwasów alfa-hydroksylowych (AHA). Jest wysoko cenionym składnikiem w przemyśle kosmetycznym ze względu na szereg zalet. Jego przynależność do kwasów AHA zapewnia bardzo dobrą funkcję eksfoliacji (złuszczania ) naskórka. Działa przy tym wyjątkowo łagodnie i bez podrażnień przy niewielkim stężeniu (już 5%), dając świetne efekty wygładzenia, rozświetlenia i rozjaśnienia skóry. Jeśli cera jest zniszczona nadmiernym opalaniem, z licznymi przebarwieniami, warto sięgnąć po produkty lub zabiegi z kwasem szikimowym, który pomoże w regeneracji. Jest on odpowiedni także dla skóry suchej, ponieważ nie wysusza, a wiąże wodę w naskórku zapobiegając wysuszeniu. Dzięki temu cera jest bardziej elastyczna i aksamitna w dotyku. Kolejna zaleta kwasu, to działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe, co z powodzeniem można wykorzystać w pielęgnacji cer tłustych, trądzikowych, problematycznych. Kwas szikimowy reguluje wydzielanie sebum oraz pomaga odblokować ujścia gruczołów łojowych, co wpływa na redukcję widocznych przy trądziku zmian na skórze. Kwas jako samodzielny składnik występuje w postaci rozpuszczalnego w wodzie białego proszku. Jeśli Twoja skóra wymaga regeneracji, ma przebarwienia, zmiany trądzikowe lub jest przesuszona, wypróbuj zabiegów pielęgnacyjnych z wykorzystaniem kwasu szikimowego. Również, jeśli Twoja cera nie toleruje drażniącego złuszczania innymi kwasami AHA – w tym przypadku, złuszczanie kwasem szikimowym może okazać się strzałem w 10!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.