Jesienna maseczka z dyni

 

 

 

Poprawia nawilżenie i elastyczność skóry, dostarcza mnóstwa cennych witamin (A,E,C, z gr.B,PP), aminokwasów i soli mineralnych. Pozostawia cerę gładką i młodszą w wyglądzie, wzmacnia jej odporność i działa przeciwzapalnie. Delikatnie rozjaśnia przebarwienia i świetnie chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Jesienna maseczka z dyni – doskonała, by poprawić wygląd  podczas jesiennych, szarych dni. Warto korzystać z jej dobrodziejstw nie tylko kulinarnych, ale też kosmetycznych. Proponowane przeze mnie dodatki, to miód naturalny i odrobina mleka kokosowego – składniki, które genialnie odżywiają, wygładzają i sprawiają, że cera będzie elastyczna i aksamitna w dotyku. Przypominam, że przed nałożeniem maski, warto zrobić peeling (może być także dzień wcześniej). Zainteresowanych odsyłam do działu: Peelingi

 

Jesienna maseczka z dyni:

 

* 1/2 szkl. puree z dyni

* trochę miodu naturalnego

* odrobina mleka kokosowego

 

-  puree z dyni można bardzo szybko otrzymać, podpiekając cząstki (jak ćwiartki jabłka) obranej i pozbawionej pestek i włókien dyni w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (170-180 stopni, ok. 20 min , do miękkości)

- przestudzoną dynię rozgniatamy widelcem, dodajemy trochę miodu naturalnego i mleka kokosowego – dokładnie mieszamy

- nakładamy na oczyszczoną i suchą twarz na ok.15-20 min, omijając okolice oczu. Następnie maskę spłukujemy, a twarz przecieramy tonikiem lub przestudzoną naturalną zieloną herbatą. Na zakończenie warto nałożyć odżywcze serum lub dobry krem.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.