Kosmetyczne zalety słodkiej lukrecji

 

 

Dziś krótki wpis na temat bardzo ciekawej i niezwykle atrakcyjnej kosmetycznie i leczniczo rośliny, którą spotkacie w wielu kosmetykach, preparatach pielęgnacyjnych, ziołowych i suplementach. Warto przyjrzeć się jej bliżej i poznać jej wszechstronne zalety. Lukrecja gładka jest rodzajem byliny z rodziny roślin bobowatych. Jej ojczyzną jest obszar Azji Zachodniej, Środkowej, a także Libia oraz południe Europy. Jej brunatno-szaro-brązowe korzenie są źródłem wielu cennych składników, cieszących się dużym uznaniem w ziołolecznictwie, medycynie i kosmetologii. Korzenie zbiera się wiosną i jesienią, a następnie poddaje suszeniu i sproszkowaniu. Ich zawartość to bogactwo głównie kwasu glicyryzynowego (nawet do ok. 25%), o charakterystycznym słodkim smaku i aromacie. Glicyryzyna ma silne właściwości przeciwzapalne i łagodzące. Działa kojąco na podrażnienia, łagodzi stany alergiczne skóry, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i jest bardzo dobrze tolerowana przez skórę. Poleca się lukrecję nawet do łagodzenia stanów atopowych i łuszczycowych.  Kwas glicyryzynowy ma także zdolność wiązania wody, co pozwala wykorzystywać lukrecję w kosmetykach silnie nawilżających (ważne zwłaszcza dla cer suchych, dojrzałych) Cery trądzikowe również mogą korzystać z dobrodziejstw lukrecji, która działa antybakteryjnie, ściągająco oraz reguluje wydzielanie sebum. Korzystne działanie na skórę sprawdza się także w kuracjach rozjaśniających przebarwienia (glicyryzyna hamuje działanie komórek odpowiedzialnych za wytwarzanie brązowego barwnika). Jest także skuteczna we wszelkich zabiegach antycellulitowych,  ponieważ glicyryzyna poprawia mikrokrążenie i tym samym pomaga w prawidłowym przepływie limfy. Warto o tym pamiętać wybierając kosmetyki do antycellulitowych kuracji. W lecznictwie glicyryzyna łagodzi m.in. stany zapalne wątroby, wrzodów żołądka i nadciśnienia. Pomaga także łagodzić kaszel. Silne działanie przeciwzapalne, lukrecja zawdzięcza oprócz glicyryzyny także solom wapniowym, potasowym i flawonoidom.

Kosmetyki zawierające ekstrakt z korzenia lukrecji są warte zwrócenia uwagi. Polecam je zarówno do codziennej pielęgnacji, jak i do określonych zabiegów i kuracji. Znaleźć ją można m.in. w emulsjach, kremach, balsamach, żelach, tonikach, a także produktach do pielęgnacji włosów. Wykorzystanie zalet tej rośliny w produkcji kosmetyków, jest kolejnym dowodem na słuszność czerpania substancji aktywnych z darów natury.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.