Pyszne ciasto dyniowe

 

 

Zimne pory roku skłaniają często do leniwych wieczorów w ciepłym, domowym zaciszu, w towarzystwie ulubionej herbaty, kawy czy kubka gorącego kakao, z ciekawą książką, muzyką i nastrojowym światłem w tle. Dopełnieniem takich chwil są dla wielu z nas dobiegające z kuchni pełne aromatu, apetyczne zapachy zapowiadające kulinarne przyjemności. Ponieważ sezon dyniowy trwa nadal, warto skusić się na dodanie dyni do bardzo prostego ciasta, które dzięki dyni właśnie oraz kilku korzennym przyprawom stanie się przepysznym, delikatnym i wyjątkowo aromatycznym ciastem, któremu trudno się oprzeć. Wg przepisu p. Agnieszki Maciąg z kilkoma zmianami z mojej strony. Polecam!

 

Pyszne ciasto dyniowe:

 

* ok. 1/2 średniej, ładnej dyni z dużą ilością miąższu – obrać, pokroić w większe kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym cynamonem i piec ok. 1/2 godz. w 180 stopniach (do miękkości). Następnie przestudzić i zblendować (powinniśmy otrzymać 250 g pure z dyni)

* 2 jajka

* 3/4 szkl. cukru trzcinowego

* 1,5 szkl. mąki (pszenna lub mieszanka dwóch niepszennych – wówczas należy liczyć się z nieco innym smakiem ciasta)

* 1/2 szkl. oliwy z oliwek (lub np. oleju z pestek moreli)

* 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

* starta skórka z dużej, ładnej pomarańczy + 3 łyżki soku

* 2 łyżeczki mielonych migdałów

* 1/2 łyżeczki startego imbiru

* 1/2 łyżeczki utartych w moździerzu goździków

* 1/2 łyżeczki kardamonu

* 2 łyżeczki startego cynamonu

 

- jajka utrzeć z cukrem, dodać oliwę, przesianą mąkę z sodą,  zmiksowaną, przestudzoną dynię, migdały oraz dodatki (przyprawy i sok + skórkę z pomarańczy)

- ciasto przełożyć do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 45-50 min. w 180 stopniach

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.