Olej buriti – niezwykle cenny dla skóry

 

 

Olej  buriti:

 

coraz bardziej popularny  w kosmetyce olej z  owoców drzewa Mauritia Flexuosa (rodzina: arekowate) rosnącego na północnych, podmokłych  terenach Ameryki Północnej.  Nazwa ” buriti” używana jest standardowo w Brazylii, natomiast w Peru spotkać się można z nazwą „aguaje”.  Owoce w odcieniach koloru brązowego pokrywają łuski. Miąższ owoców jest barwy żółtej. Olej pozyskiwany z  tychże owoców, tłoczony metodą na zimno,  bogaty jest w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym ok. 80% to kwas oleinowy i 16% kwas palmitynowy), które skutecznie chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV i opóźniają jej starzenie się. Pomagają także skórze w utrzymaniu sebum na właściwym poziomie, a także działają łagodząco na skóry suche,  podrażnione, zniszczone  i atopowe, a wszystko to za sprawą wysokiej zawartości  beta karotenu. Skóra zaprzyjaźniona z olejem buriti  jest miękka, wygładzona i elastyczna. Antyoksydanty zawarte w oleju skutecznie wymiatają wolne rodniki, dzięki czemu proces starzenia się skóry zostaje opóźniony (więcej na temat wolnych rodników znajdziesz TU).  Olej buriti wspomaga również produkcję włókien kolagenu i elastyny, które odgrywają ogromną rolę w utrzymaniu elastyczności i jędrności skóry. Buriti można spotkać głównie w kosmetykach antystarzeniowych, pielęgnujących zniszczoną skórę i włosy, a także w preparatach przeciwsłonecznych. Na bazie oleju buriti można śmiało komponować własne emulsje, kremy, sera czy balsamy dla skóry dojrzałej, suchej , podrażnionej, starzejącej się. Naturalny olej powinien być przechowywany z dala od źródeł ciepła i słońca, w chłodnym miejscu.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.