Indyk duszony z warzywami

 

Dla zwolenników dań mięsnych chcę przedstawić propozycję: danie z indyka z dodatkiem dużej ilości warzyw. Jeśli jemy mięso, pamiętajmy, by wybierać mięsa chude, świeże i dobrej jakości, najlepiej ze sprawdzonego źródła, od lokalnych dostawców, lub z chowu ekologicznego (w tym przypadku należy liczyć się z dużo wyższą ceną niestety).

 

Indyk duszony z warzywami:

 

* filet z indyka

* 2-3 marchewki

* 2 pietruszki

* por

* papryka świeża (żółta, czerwona)

* sól (himalajska, morska), pieprz świeżo zmielony, przyprawa do drobiu (eko), zioła prowansalskie, curry, papryka słodka, chili

* trochę mąki kukurydzianej

* olej dobrej jakości (ryżowy, kokosowy)

* mleko kokosowe

- indyka pokroić w sporą kostkę, posypać solą, pieprzem, przyprawą do drobiu i szczyptą ziół prowansalskich, oprószyć mąką kukurydzianą i podsmażyć chwilę (2-3 min)
- warzywa (oprócz papryki), pokroić w plasterki, dodać do indyka, zalać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem
- po 10 min. dodać pokrojoną paprykę oraz resztę przypraw – curry, paprykę słodką i chili
- całość dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw, podlewając w razie potrzeby wodą. Na zakończenie, danie zabielić dodając trochę mleka kokosowego. Smacznego.
 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.