Pokrzywa zwyczajna

POKRZYWA

 

Pokrzywa zwyczajna:

dwupienna bylina występująca w każdej strefie klimatycznej poza tropikalną. Zarówno zielone liście, jak i łodygę porastają parzące włoski. Liście i korzeń pokrzywy  dzięki swoim właściwościom wykorzystywane są w kosmetyce, medycynie i kuchni.  Pokrzywa zawiera wit. C, K, E oraz wit. z grupy B, a także sporo wapnia i łatwo przyswajalne żelazo (co jest ważne zwłaszcza w przypadku kobiet). Dodatkowo w pokrzywie znajdziemy też garbniki, substancje śluzowe i kwasy organiczne.

Stosując pokrzywę, czy to w postaci okładów, naparów, maseczek czy herbatek, szybko zauważymy poprawę wyglądu skóry. Zbiór cennych substancji zawartych w tej roślinie m.in. zapobiega zatykaniu się porów, powstawaniu wągrów, pobudza krążenie, oczyszcza i wzmacnia cerę.  Ponadto wywar z liści i korzeni  bardzo dobrze wzmacnia cebulki włosowe, odżywia je, likwiduje łupież, nadaje włosom połysk i puszystość.

3 Komentarze

  1. Pokrzywa jest idealną, naturalną rośliną, która pomaga moim włosom odzyskać blask podczas „przerwy” w walce z łupieżem pstrym.

  2. Polecam wszystkim zainteresowanym herbatkę z pokrzywy. Wprawdzie do jej smaku przywykłem dopiero po około 20 szklankach (ważne: bez słodzenia), ale zdziałała cuda przy mojej dość zaawansowanej alergii.

    • Dziękuję za cenną poradę. Mam nadzieję, że pomoże niejednej osobie :) A co do specyficznego smaku, to można go nieco złagodzić dodatkiem świeżej mięty. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.