Kwas hialuronowy

 

Kwas hialuronowy (HA):

jest polisacharydem należącym do grupy glikozaminoglikanów. Kwas hialuronowy jest substancją biozgodną, dobrze rozpuszczalną w wodzie. Jego głównym zadaniem jest utrzymywanie poziomu nawilżenia skóry oraz kontrolowanie poziomu płynu tkankowego. Występuje naturalnie w organizmie ludzkim pod jako hialuronian sodu (sól sodowa). Najwięcej jest go w mazi stawowej,  w ciele szklistym oka oraz w skórze (aż 50%). Wraz z wiekiem, jego zawartość w organizmie maleje powodując charakterystyczne zmiany starcze (zmarszczki, bruzdy, utrata jędrności). Skąd go można pozyskać?  Kiedyś były to organizmy zwierząt (w szczególności grzebienie kogucie, czy skóra rekina).  Dziś hialuronian sodu otrzymuje się np. z pszenicy, wykorzystując bakterie kwasu mlekowego. HA jest dostępny w sprzedaży w postaci proszku lub żelu. Istnieją różne  jego formy ze względu na wielkość cząsteczek. Kwas niskocząsteczkowy oraz ultraniskocząsteczkowy, który dzięki małemu rozmiarowi cząsteczek ma zdolność przenikania przez warstwę naskórka, co pozwala mu zatrzymać wodę w głębszych warstwach skóry i kwas wielkocząsteczkowy, który nie ma zdolności przenikania do warstwy rogowej, ale tworzy na powierzchni skóry cienką warstwę, chroniąc ją w ten sposób  przed utratą wody.  Dzięki niemu skóra jest gładka i miła w dotyku. Dodatkowo, te najmniejsze cząsteczki HA przyczyniają się do odbudowy uszkodzonego naskórka.

Kwas hialuronowy jest składnikiem wysoko cenionym m.in.w kosmetyce czy medycynie estetycznej. Jest substancją niezwykle łagodną, odpowiedni do wszystkich typów skóry. Można spotkać go w wielu produktach – kremach, serach, balsamach, olejkach i wszelkich innych kosmetykach opóźniających proces starzenia skóry. Korzystajmy jak najczęściej z jego dobroczynnego działania na skórę, a ona z pewnością odwdzięczy się nam piękniejszym i młodszym wyglądem.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.